Hoće li se Hrvatskoj dogoditi Syriza? Lagan odgovor na pogrešno pitanje.

Nakon uvjerljive pobjede Syrize na parlamentarnim izborima u Grčkoj hrvatski se mediji uglavnom bave spekulacijama o potencijalnoj reprizi grčkog scenarija u Hrvatskoj. Ovog političkog, ne onog ekonomskog, makar je svakome iole razumnome jasno da je to dvoje usko povezano.

I (polu)marginalnim domaćim političkim akterima puna su usta Syrize u pomalo jadnjikavim javnim pokušajima identifikacije sa strankom koja je negdje, pa makar to bilo i u Grčkoj, ostvarila veliki rezultat. ‘Mi smo kao Syriza’, ‘mi smo hrvatska Syriza’, čuje se danas sa svih strana.

Gospodo draga, niste ništa posebno. Svaka oporbena stranka u Hrvatskoj je Syriza! Samo dolazak na vlast i suočavanje s tužnom istinom o državnim financijama hrvatske političare može natjerati na blagu promjenu ustaljene sindikalne retorike. Ipak samo blagu jer se još uvijek imamo priliku relativno jeftino zaduživati i tako prebaciti trošak države blagostanja na buduće generacije. 

Hrvatskoj se Syriza događa evo već punih 25 godina. Previsoka javna potrošnja, fiskalna neodgovornost, život na dug i državno planiranje naša su svakodnevica. Držim stoga da domaći mediji postavljaju potpuno pogrešno pitanje na koje je, u ovakvoj formi, prelagano odgovoriti.

Našu zemlju nažalost čekaju puno zahtjevnija pitanja s puno težim odgovorima. Pravo je pitanje hoće li se Hrvatskoj dogoditi Liberalna stranka Australije, Nacionalna stranka Novog Zelanda ili Konzervativna stranka Kanade koje snažno vuku naprijed zemlje koje su omiljena radna destinacija za Hrvate. U Grčku, dragi moji, odlaze samo tinejdžeri na maturalna putovanja, biti pijani i otkačeni, a ne se životno ostvariti.

Oglasi

2 misli o “Hoće li se Hrvatskoj dogoditi Syriza? Lagan odgovor na pogrešno pitanje.

  1. Nije se lijepo radovati tuđoj nesreći, ali kad Grci budu gladni za koju godinu( i nedaj Bože Španjolci) cijela Europa bi trebala shvatiti poruku – samodestruktivno je glasati za lažne mesije s ljevice

    Sviđa mi se

  2. Nazalost, vecina nasih sugradjana smatra da Hrvatskoj treba neka Syriza te da je to pravi odgovor na nase probleme. Realnost je da je nama potrebno sve ono dijametralno suprotno od Syrize.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s