Na dobro nam došlo grčko socijalističko ludilo!

Syriza je uvjerljivo pobijedila na jučerašnjim izborima u Grčkoj. Ishod je zapravo očekivan, iako su pojedini europski politički dužnosnici slali poluprijeteće poruke Grcima pokušavajući ih privoliti da biraju politiku s kojom se većinom duboko ne slažu.

Izbori su tako ogolili i Grke i Europu. Zemlja koja je postala sinonim za dug još u vremenima mog pradjeda pokazala je još jednom kako nema u planu biti fiskalno odgovorna. Njima je dosta politike štednje, radije troše novac koji nemaju. I treba ih pustiti da to i dalje čine bez intervencije!

S druge strane, europske političke elite nisu u stanju shvatiti da svatko ima pravo birati svoju sudbinu i kako nitko od nas nema pravo reći Grcima kako će živjeti. Ako taj stari ponosni narod želi ekonomiju utemeljenu na socijalističkim bajkama, onda ju svakako i zaslužuje, zajedno sa svim posljedicama koje ona neupitno nosi. 

Naravno da su europski birokrati i poneki državnik zabrinuti prije svega zbog zajedničke valute jer je Grčka članica eurozone. Kasno paljenje! Pri kreiranju monetarne unije trebalo je svima biti jasno kako će cijeli projekt neslavno propasti ako se ne postigne i fiskalna unija. Njoj pak na putu stoje ostatci ostataka suvereniteta država članica kojih se one nisu previše voljne odreći. Ne bi ni trebale jer europski narodi u svojim državama imaju pravo na život po vlastitoj mjeri. Pa i na život u siromaštvu i socijalističkom mraku.

No, Grčka nije jedini kamenčić u cipeli ambicioznim centralnim upraviteljima koji stoje iza europskog političkog projekta. Pobjednički zagrljaj Alexisa Tsiprasa i Pabla Iglesiasa najava je mogućeg vala pobjeda ekstremne ljevice na izborima diljem Europe. Barem tako prenose mediji.

No, je li takva konstatacija u potpunosti točna? Nije, jer se jačanje ekstremne ljevice osjeti jedino u mediteranskim državama. Slučajnost? Naravno da ne. Te države imaju dugu povijest raznih društvenih previranja i revolucija, prevelike javne potrošnje, državnog intervencionizma, života na dug. Ovo danas je samo nova problematična manifestacija još problematičnijeg mentaliteta koji probleme uporno rješava starim rješenjima.

I uvijek sve ekstremnije. Ono što je Pasok uništio, Syriza će sad pokušati riješiti istom, samo ekstremnijom politikom. Neuspješno, naravno. Nakon Syrize na tronu možemo očekivati Zlatnu zoru da još ekstremnijim socijalizmom (uz prstohvat-dva nacionalističke mahnitosti) krene u borbu za uvijek iste nedosanjane sne – društvenu pravednost, jednakost i solidarnost na socijalistički način. Sve bi to, naravno, trebao financirati netko drugi jer oni za to nemaju novca.

No, sve je manje onih koji bacaju svoj novac u smjeru Grčke kako bi ju spasili od kraha. Iako od eura najviše koristi ima upravo Njemačka, prosječni Nijemac umoran je od spašavanja propalih ekonomija s europskog juga. Pritisnuta javnim mnijenjem te ujedno opterećena domaćim ekonomskim izazovima nastalima pod pritiskom domaćih socijalista s kojima je u koaliciji, ni Angela Merkel ne djeluje previše sretna s novom rundom spašavanja Grčke. To je vjerojatno razlog zašto je (budući) grčki premijer Alexis Tsipras drastično umio svoju retoriku u posljednjim tjednima kampanje. Misli li ostvariti barem dio onoga što je obećao, treba mu dobra volja europskog sjevera.

Što to sve skupa znači za Hrvatsku? Ako Syriza krene ostvarivati svoje naume, prije svega dobru turističku sezonu. Na dobro nam došlo grčko socijalističko ludilo!

Oglasi

2 misli o “Na dobro nam došlo grčko socijalističko ludilo!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s