Hrvati žele učinkovitu socijalnu državu. I tata bi, sine!

Nazočio sam danas prvom javnom predstavljanju Udruge poreznih obveznika ‘Lipa’ u Novinarskom domu u Zagrebu. Konačno se i u našoj zemlji jedna kvalitetna skupina neovisnih ekonomskih liberala uhvatila jednog ovako zahtjevnog projekta. Iako mi je toplo oko srca od same spoznaje da postoje pa možda nisam najobjektivniji, rekao bih da svoj posao zasad obavljaju vrlo profesionalno.

Rezultate ispitivanja javnog mnijenja provedenog od strane IPSOS Pulsa za udrugu ‘Lipa’ na prilično reprezentativnom uzorku možete vidjeti po mainstream medijima ili na internet stranici udruge pa nema smisla da ih ovdje iznosim. Radije bih se kratko pozabavio zaključcima.

Iz svih se iznijetih podataka može iščitati jedna velika pogubljenost prosječnog Hrvata kad je u pitanju ekonomija. Dovoljno govori činjenica da su ekonomski najliberalniji birači Oraha, komunističke stranke prema čijim ekonomskim magovima ni Marx nije ‘dovoljno dobar’, već je skrenuo s puta. Točnije je da su oni, skupa s Marxom, skrenuli s uma. 

Generalni zaključak iznesen od strane stručnjaka iz udruge ‘Lipa’ na današnjem predstavljanju, iako alarmantan, nije pogrešan. Dapače, odgovara u potpunosti onome što podatci pokazuju. A pokazuju da Hrvati žele socijalnu državu koja je učinkovita. Ne žele plaćati veće poreze, ali žele visoku razinu socijalnih prava, snažnu državu u sferi zdravstva i obrazovanja i da tom pretilom gigantu koji se obžderava novcem poreznih obveznika taj novac nigdje ne curi.

I tata bi, sine! Kao i u mnogočemu drugome, Hrvati teže nemogućem. A da bi bilo lijepo, bilo bi. Ne izdvajaš puno za porez i financijski si više-manje neovisan, a jedan učinkoviti sustav koji ne troši previše te savršeno poznaje, prepoznaje tvoje individualne potrebe, prilagođava im se i za kraj ti isporuči kvalitetnu uslugu. Po mogućnosti bez da moraš išta platiti po isporuci. Toliko lijepo da je jednostavno NEOSTVARIVO.

Oglasi

17 misli o “Hrvati žele učinkovitu socijalnu državu. I tata bi, sine!

  1. U ovom je društvu još uvijek sveprisutna potreba za predajom vlastitog života u ruke drugima da njime upravljaju. I onda imamo čekanje da na vlast dođe ‘pošteni domoljub’ koji će za sitan novac (po mogućnosti volonterski) potrošiti svoj život ubijajući se da nama svima osmisli sve aspekte života kao da nam je majka. To je čekanje Godota.

   Sviđa mi se

 1. Pozdravljam pojavu novog bloga s konzervativnom tematikom kao i pojavu Hrvatske konzervativne stranke u našem političkom prostoru.
  Potaknut pojavom ovog bloga i činjenicom da je autor tajnik konzervativne stranke potražio sam na internetu program HKS-a i ostao pomalo razočaran onim što sam našao.
  Radi li nova stranka na kakvom konkretnijem programu za gospodarski opravak Republike Hrvatske?

  Sviđa mi se

  1. Ne bih želio ovaj blog podložiti stranačkim pitanjima, no pokušat ću odgovoriti na Vaše pitanje. Ono što se vodi kao Program HKS-a originalno je nazvano Deklaracija HKS-a, ali Ministarstvo uprave je pri registraciji tražilo izmjenu. Radi se u načelu o programskim smjernicama, ideološkim temeljima stranke, koje same po sebi nisu konkretan program stranke za izbore, već osnova na kojoj će se graditi svaki budući program na svim razinama.

   Konkretan program je u izradi, a bit će sastavljen na temelju mišljenja 25 stručnih odbora koji u ovom trenutku djeluju u okviru stranke. Vjerujem da ćemo ga do ljeta i javno objaviti.

   Ako imate bilo kakvu sugestiju, slobodno se javite.

   Sviđa mi se

   1. Predlažem da ubrzate rad na programu jer bi se parlamentarni izbori mogli dogoditi prije nego vi završite program.
    Ono što bih ja volio vidjeti u programu konzervativne stranke je ukidanje državnog deficita, smanjenje utjecaja države na svakodnevni život građana, smanjenje državnog aparata, poreznog opterećenja, broja ministara i ministarstava, državnih poticaja i birokratskih zapreka. I još puno toga …
    Za početak mi se čini najvažnijim brzo djelovanje jer su izbori pred vratima, a ponuda političkih elita mizerna.

    Liked by 1 person

   2. Slažem se s Vašim sugestijama, Dandy. No, morate razumjeti kako nije lako istovremeno ustrojavati stranku na terenu, ostvarivati i produbljivati vanstranačke kontakte sa srodnim udrugama i pojedincima te pisati stranački program. I sve to na volonterskoj bazi.

    Vjerujem da će Vam se program svidjeti, a svakako bih volio ako biste mogli/željeli se konkretnije uključiti. Naša su vrata svima otvorena.

    Lijepi pozdrav,
    Mate

    Sviđa mi se

   3. Podignite stranački portal na kojem se piše program. Slobodni projekt. Primjena malodržavništva. Kreiranje političkog programa Hrvatskih konzervativaca slobode u praksi, slobodarskog plana.

    Portal je megafon. Blog je u usporedbi s portalom glasan koliko su glasne vaše ruke na tipkovnici. Blogosfera je glasna koliko i žamor na trgu u Zagrebu ili na splitskoj rivi.

    Podignite platformu za iznošenje stranačkog mišljenja i podići ćete stranačku produktivnost. A slobodoljubni mediji tj. slobodnomisleći novinari i urednici će lakše i češće prenijeti vaše ideje dalje ukoliko su one dobrovoljno izložene ispravkama i nadopunama.

    Kako ukomponirati news portal i sastavljanje političkog programa? Pa zapravo jednostavno. Velika boljka hrvatske društveno-medijske javnosti jest zagušenost dnevnom politikom. Presjecanje opčinjenosti dnevnom politikom i time izbjegavanje ispaljenih spinova kojih je ona prepuna učinkovit je način medijskog djelovanja.

    Spomenuli ste 25 stručnih odbora. To bi, pretpostavljam značilo da se radi na 25 tema. Ako ne izložite tih 25 modula kritici, malo ste napravili. Što većoj kritici članstva i simpatizera. Tako će program ojačati.

    Sviđa mi se

 2. “Društva cvatu kad se te skupine natječu kako bi otkrile koji je najbolji put naprijed, a smatram da je i za Mađarsku to važan model”., kritizira A. Merkel Orbanovu neliberalnu demokraciju.

  Što kaže Mate?

  Sviđa mi se

   1. Dragi Damire,
    Angela Merkel je digla veliku prašinu nakon uspjeha AfD-a na europskim izborima i radila golemi pritisak na Davida Camerona da ne primi tu stranku (vrlo konstruktivnu i vođenu od strane kvalitetnih ljudi) u ECR grupu u Europskom parlamentu. Nije joj se svidjelo imati solidnu konkurenciju na njemačkoj desnici. Srećom pritisak nije urodio plodom pa danas ECR ima i 8 njemačkih zastupnika.

    Ukratko, želim reći kako je uvijek lakše držati prodike drugima. Mislim da nitko na to nema pravo. Mađari imaju pravo voditi svoju državu kako god žele. Ako Orban pretjera, vjerujem da će ga narod svrgnuti kao mnoge prije njega koji su se okrenuli autoritarnim metodama vladanja.

    Lijepi pozdrav,
    Mate

    Sviđa mi se

 3. griješim li???
  ako zaključim
  ti / tvoja stranka – zagovaratelj konzervativnih vrednota – (ako dođete na vlast, jer sumnjam da slučajno spominješ AfD i ECR) bi u društveno-političkom životu RH mijenjala (poput Orbana, Erdogana, Putina …) zakone koji dokidaju standarde liberalne demokracije (koji su u temeljima i libertarijanizma)
  dok bi na polju
  ekonomije, gospodarstva
  provodio libertarijanski koncept slobodnog tržišta, sa što manjim uplitanjem države u ekonomiju, odnose među ljudima (koji, primjerice Orban narušava državnim intervencionizmom prema bankama i trgovačkim lancima, civilnoj sceni, medijima, pa čak i stavljanjem dijela pravosuđa pod kontrolu izvršne vlasti)

  pitam jer me zanima što Mate i njegovi na slobodnom (blog) tržištu ideja nudi u konzervativnoj a što u liberalnoj košari

  apropo Merkel,
  koalicijom s ljevicom poslala je poruku desnici i ekstremnoj desnici (pa i Orbanu) da je i liberalna demokracija slobodno tržište – kao i liberalni kapitalizam (koji kao liberalan jedino može i postojati); smisleno i funkcionalno jedino ako je slobodno / liberalno / time konkurentno idejama

  možda griješim, ali ja to tako vidim

  Sviđa mi se

  1. Dragi Damire,
   Po pitanju ekonomije ste potpuno u pravu. HKS je ekonomski liberalna stranka koja, unatoč uvriježenom mišljenju u hrvatskom javnom prostoru, smatra kako je deregulacija tržišta najbolji recept za revitalizaciju hrvatskog poduzetništva jer upravo državna regulacija pogoduje korporacijama i uništava male i srednje poduzetnike.

   Ne bih želio ovdje govoriti u ime stranke, ali osobno se ne vidim bliskim Orbanu, Putinu ili Erdoganu ni u kojem pogledu. Jesam tradicionalist, ali onaj koji svojim djelovanjem promiče, a ne nameće tradicionalne vrijednosti.

   Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s