Hrvatska država intervenira u hlađenje piva i pranje gaća

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH od svibnja će građanima subvencionirati kupnju energetski učinkovitih hladnjaka i perilica rublja s 500 do 700 kuna. Prvih 10 tisuća sretnika koji si mogu priuštiti najskuplje uređaje energetskog razreda A+++ uživat će u mrzloj pivi i čistim gaćama na račun onih koji si te uređaje ne mogu priuštiti, ali uredno doniraju svoj novac ovom ‘humanitarnom’ fondu.

Ako niste primijetili, hrvatski građani u ovom trenutku financijski stoje prilično dobro i vrlo pozitivno reagiraju na programe Fonda. S hrvatskih kuća prolaznicima se smiju nove fasade i krovovi nikli uz subvencije Fonda, a našim cestama prometuje rekordan broj električnih automobila koje nam je Fond također pomogao kupiti. Plemeniti ljudi u tom fondu i još k tome čuvaju okoliš. Svaka bi ih majka za zeta ili snahu. 

No, kad uklonite s lica ružičaste naočale zabludjelog centralnog upravitelja i osvrnete se oko sebe upadne vam u oko sve više oronulih fasada i sve stariji vozni park. Iako je ulaganje u automobile i nekretnine naš nacionalni sport, evidentno je da je njegovo zlatno doba prošlo. Kao i svakog drugog našeg nacionalnog sporta, ako ćemo iskreno.

Informacije radi, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH financira se iz naknada onečišćivača okoliša, naknada korisnika okoliša, naknada za opterećivanje okoliša otpadom i posebne naknade za okoliš na vozila na motorni pogon. Svi mi sufinanciramo ovaj fond plaćajući primjerice odvoz komunalnog otpada ili naknadu pri registraciji vozila odnosno ovjeri tehničke ispravnosti.

Novac za Fond izdvajaju i oni najsiromašniji među nama koji pošteno podmiruju svoja davanja državi i lokalnoj samoupravi, ma koliko ona visoka bila. Hoće li oni imati koristi od ovih mjera? Hoće li u ovo vrijeme gospodarskog sloma oni koji zadnje dane u mjesecu provode zbrajajući kovanice uložiti u obnovu krova ili fasade, kupovinu električnog automobila ili najskuplju bijelu tehniku? Ne želim vas podcjenjivati, dragi moji čitatelji. Odgovor znate i sami.

Pitanje je kome onda koristi ovakav program Fonda. Zaključak je jednostavan – onima koji si najskuplju bijelu tehniku ionako mogu priuštiti. Njima bi pak dugoročna ušteda novca zbog značajno smanjene potrošnje energije trebala biti dovoljan argument da se upuste u kupovinu ovakvih uređaja, bez da im država pomaže novcem onih koji to u svome domu mogu samo sanjati.

No, ako država doista želi biti proaktivna u promicanju energetske učinkovitosti i očuvanju okoliša, uvijek ima zdraviju i normalniju opciju – smanjenje poreza i ostalih davanja. Građani bi imali više novca za potrošiti, a ovi bi uređaji bili jeftiniji i tako lakše dostupni većem broju ljudi. Ali što bi onda bilo s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i onima koji su u njemu zaposleni? Morali bi se malo stisnuti, kao gaće u pranju. Kako im to baš i ne odgovara, radije se petljaju u pranje naših gaća.

Oglasi

8 misli o “Hrvatska država intervenira u hlađenje piva i pranje gaća

 1. „Energetska učinkovitost, borba protiv klimatskih promjena, zaštita okoliša i gospodarenje otpadom su važni zato što svaki građanin može u svom vlastitom domu osjetiti korist. Može boraviti u prostoru koji je ugodniji za život, plaćati manje račune, podizati svoj standard i pritom činiti dobru stvar za gospodarstvo, za okoliš te za svoju djecu i generacije koje dolaze. Nema konkretnijeg i jasnijeg učinka od toga. Zato smo u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ove godine osigurali 600 milijuna kuna. Zato sa 40 do 80% bespovratnih sredstava sufinanciramo projekte koji građanima omogućuju kvalitetnije stanovanje i manje račune, a našem gospodarstvu, obrtništvu i građevinskom sektoru posao i radna mjesta“ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović prilikom predstavljanja projekata koji će se ove godine sufinancirati.
  600 milijuna kuna uzet će poreznim obveznicima kako bi ” odabrani građani” mogli boraviti u prostoru koji je ugodniji za život, plaćati manje račune, podizati svoj standard i pritom činiti dobru stvar za gospodarstvo – je li to obična ili sofisticirana pljačka?
  Nadam se da će konzervativci prepoznati problem i svesti razigrane djelatnosti ovog pljačkaškog fonda na promicanje zaštite okoliša bez pljačkanja poreznih obveznika, neka skupljaju dobrovoljne priloge i s tim sredstvima promiču zaštitu okoliša, radi se o fondu, a ne o državnom proračunu

  Liked by 1 person

  1. Dragi Dandy,
   Hrvatski konzervativci će pomno proučiti sve djelatnosti ove vrste i svesti sva ministarstva, državne agencije, urede, zavode i fondove u realne okvire. Također, promicanje određenih politika provodit će se poreznim olakšicama i podizanjem svijesti ciljanim kampanjama, a ne nametanjem ili subvencioniranjem novcem poreznih obveznika.

   Lijepi pozdrav,
   Mate

   Sviđa mi se

   1. Promicanje određenih politika kroz porezne olakšice – bi bilo što? Ovo ne znači liberalizaciju ekonomije i jednakost pred zakonom, već nastavak dosadašnjih politika samo s drugim predznakom.

    P.S. Čestitka za blog, a posebno stranku, čini se jedina stranka koja nudi nešto drugo.

    Sviđa mi se

   2. To bi bio početak procesa. Nitko valjda ne živi u iluziji da ćemo se državnog planiranja riješiti preko noći. Ono je duboko ukorijenjeno u ovom narodu koji neće preko noći preuzeti odgovornost sam za sebe, već će i nakon ovih izbora u vlasti tražiti dadilju. Te se loše prakse moraju zaustaviti, tu se slažemo, ali se izgleda ne slažemo u tome da je to dugotrajan proces.

    Hvala na komentaru, Perice. Nadam se da ćete često čitati i komentirati.

    Sviđa mi se

   3. Naravno da ne mislim da se mora dizati revolucija (baš suprotno), ali uvođenje flat tax ratea nije nešto iznimno liberalno ili anarhističko, već nešto što bi bila, IMHO, dobra politička poruka koja bi pružila novu nadu. Znači, konkretno uvođenje vladavine prava samo jednom jedinom odlukom, koja se i realno može provesti, mislim da nema bolje i uspješnije mjere u tom smislu, dok će reforma pravosuđa i zakonodavstva biti jako duga i mukotrpna (u najboljem slučaju barem desetak godina). Imamo i primjere zemalja koje su to provele.

    Isto tako bi to bio i veliki plus za ekonomiju, kako kroz olakšanje porezne presije tako i kroz pojednostavljenje poreznih propisa.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s