Domoljubno ‘u ništa’

Govor predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka povodom 25. obljetnice osnutka HDZ-a u zagrebačkoj Dubravi zorno pokazuje u kakvom je ideološkom mraku najveća hrvatska stranka. Iako se u vrijeme predsjedničke kampanje Kolinde Grabar – Kitarović HDZ pokušao nametnuti kao konzervativna politička opcija, sve češće prozivanje SDP-a za ‘lažnu socijaldemokraciju’ od strane visokih dužnosnika HDZ-a ostavlja dojam da se obje najveće stranke natječu koja je vjerodostojnija u svojim socijalističkim nastojanjima.

U takvoj politici nema ničeg konzervativnog. Iako je sloboda svojevrsan lajtmotiv prvog dijela Karamarkovog govora (makar se radilo o slobodi naroda, a ne pojedinca), to ne može izbrisati gorak okus kojeg ostavljaju strogi etatistički stavovi prisutni u HDZ-u. ‘Mi smo stvorili Hrvatsku’, ‘mi ćemo brinuti o svakom čovjeku, svakom radnom mjestu, svakom neobrađenom polju’. 

Hrvatsku je kao samostalnu i suverenu državu stvorila isključivo volja slobodnih građana iskazana na demokratskom referendumu. Stvorila ju je želja mojih roditelja da im djeca odrastaju u samostalnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj. Ta ista država dan danas postoji, za razliku od nekih puno moćnijih i većih kojih više nema i koje je isto netko ‘stvarao’. Postoji zato što moja malenkost i moja generacija želimo da postoji i postojat će dok ju njezini građani budu željeli. Neće se tu puno pitati ni Antu Starčevića, ni Stjepana Radića, ni Franju Tuđmana, neosporne hrvatske velikane. Pitat će se nas koji u njoj živimo i na čijoj se volji suverena država temelji.

Nije mi jasno ni kako se u HDZ-u misle ‘brinuti o svakom čovjeku’ jer je to tehnički neizvedivo. Mogu samo izraziti nadanje da neće nagomilati toliko administracije da na svakog slobodnog građanina ide njegova ‘dadilja’. ‘Briga o svakom radnom mjestu’ pak znači samo jedno – državni intervencionizam, kao što ‘briga o svakom neobrađenom polju’ pretpostavlja neki model planske poljoprivrede. Ako bi se pak učinilo ono što je potrebno, a to je davanje svog državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup ili prodaja istog seljacima, država bi izgubila mogućnost ‘brige’ jer bi se o tome (konačno) brinuo netko drugi. Netko kome je stalo.

I dok se u najrazvijenijim svjetskim državama modelu tzv. ‘države dadilje’ izruguju, u Hrvatskoj mu aplaudiraju po stranačkim skupovima. Takav nakaradni sustav u nas je dogma – ne samo da ga se ne ruši, već ga se ni ne propituje, dok se najjači politički akteri u stvari natječu tko je od njih najbolji u planiranju naših života umjesto nas.

Živim u nadi da će naš narod jednog dana shvatiti kako je čekanje na poštenog i čestitog Hrvata koji će svim aspektima naših života dobro i odgovorno upravljati umjesto nas kao čekanje Godota. Nije se rodio onaj koji će bolje prepoznati naše potrebe i biti osjetljiviji na naše probleme od nas samih. Svaka je vlast ‘socijalno osjetljiva’ samo prema onima od kojih ima (političke) koristi. Možda jednog dana i u HDZ-u odluče prestati zlorabiti politički sustav i zaustaviti redistribuciju novca poreznih obveznika svojim članovima i biračima. Tad će govor i stavovi predsjednika Karamarka biti na konzervativnom tragu. Ovako je to samo jedno veliko domoljubno ‘u ništa’.

Oglasi

Jedna misao o “Domoljubno ‘u ništa’

  1. Zapravo se slažem sa vašom glavnom porukom i opažanjem. No vi ste napisali jednu strašnu neistinu na koju vam je netko dužan odgovoriti. Rekli ste ni manje ni više nego: “Hrvatsku je kao samostalnu i suverenu državu stvorila isključivo volja slobodnih građana iskazana na demokratskom referendumu. Stvorila ju je želja mojih roditelja da im djeca odrastaju u samostalnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj. ”

    NIJE ISTINA. Možda vaši roditelji i susjedi jesu imali privatnu želju da Hrvatska bude osamostaljena, ali se oni sigurno nisu pobrinuli za to.
    Za to da Hrvatska bude osamostaljena pobrinulo se 48 rodoljuba (i još njima kasnije pridružen broj, no ne puno veći) koji su 17. lipnja 1989. na Jarunu utemeljili HDZ. Hrvatsku nisu utemeljili nikakvi njezini “građani”, oni su bili dovedeni pred gotov čin da biraju jesu li ili nisu uz HDZ ! Hrvatsku su utemeljili do zuba naoružani malobrojni hrvatski nacionalisti na čelu sa dr. F. Tuđmanom (koji istina nije bio nacionalist nego antifašist), a kojih su se svi drugi bojali ! Dakle hrvatsku je utemeljila klika hrvatskih nacuonalista, a u ratu zatim obranila masa ni manje ni više od 3% odazvanih na početku obrane. Ostali su bili preko granice, u podrumima, ‘na radnim obvezama’, čak suprotnoj strani itd. Pazite što pričate.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s