Eurofederalisti u Zemlji čudesa

Ukidanje roaminga u Europskoj uniji već je dugo jedna od top tema u ‘briselskom mjehuriću’. Prema željama Europske komisije i Parlamenta to se trebalo dogoditi do kraja tekuće godine, ali Vijeće ima nešto drukčije zamisli te predlaže postojeće naknade do kraja 2016., nakon čega bi bio uveden poseban režim koji korisnika oslobađa naknada samo tjedan dana mjesečno i to uz uvjet da dnevno telefonira samo pet minuta, šalje pet SMS poruka i koristi pet megabajta podatkovnog prometa.

Jasno je da Vijeće ovim pomalo smiješnim prijedlogom brani status quo, ali to je u ovom trenutku za prosječnog građanina najbolja odluka te se nadam da će biti obranjena na tzv. trijalogu na kojem će eurofederalisti iz Komisije i Parlamenta vrlo vjerojatno inzistirati na svojim štetnim stajalištima. Da se razumijemo, nisu predstavnici 28 država članica u Vijeću svoj stav o ovom pitanju izgradili na brizi za malog čovjeka, već na činjenici da bi vrlo izvjesna masovna otpuštanja od strane telekoma i smanjeni priljev sredstava u nacionalne proračune njihovim vladama previše politički naštetili. 

Ipak, trenutni će interes malog čovjeka biti zaštićen ako trijalog iznjedri kompromis bliži stavu Vijeća nego onom Europskog parlamenta, iako će se mnogi pitati nije li situacija upravo suprotna. E, pa nije! Ukidanje roaminga do kraja ove godine telekome praktički preko noći ostavlja bez značajnog dijela prihoda. To pak znači samo jedno – da će telekomunikacijska industrija svoje gubitke na roamingu gledati nadoknaditi na drugim uslugama. S obzirom da im zakonodavac nije dao dovoljno vremena i prostora za razvoj novih usluga koje bi mogli naplatiti, izvjesno je da će poskupjeti postojeće.

Evidentno je stoga da nas, ako Komisija i Parlament prevagnu u trijalogu, čeka rast cijena u domaćem prometu. To znači da će oni koji nemaju novca za putovanja subvencionirati one koji imaju da jeftinije zovu u Hrvatsku. Osobno ne vidim ništa dobro u tome da osiromašeni građani kojima mobitel služi samo za kontakt s obitelji ili već iscijeđeni mali poduzetnici koji ga koriste za sve teže poslovanje potpomažu mene koji često putujem da jeftinije zovem kući iz inozemstva.

Osim što je potpuno nelogičan kao svaki intervencionizam, ovaj slučaj s roamingom zorno pokazuje koliko političari mogu biti opasni za malog čovjeka i njegov džep kad odluče čitavo tržište povinuti svojim suludim ambicijama i labavim političkim projektima. U normalnom bi društvu političari mogli određivati samo cijene svojih usluga, dok bi cijene tuđih određivao isključivo zakon ponude i potražnje. No, s obzirom da politika kreira društvene prilike, takav razvoj događaja nećemo doživjeti jer je vrijednost većine političara na tržištu mizerna.

Ne čudi stoga što ovakve incijative Komisije i Parlamenta više nisu iznimka, već postaju pravilo. Brutalne intervencije u tržište koje potom skupo plate porezni obveznici pomno su dizajnirane, samo djelomično iz neznanja, a uglavnom s ciljem da ostave (lažni) dojam bliskosti briselske administracije i malog čovjeka kojeg Europa navodno štiti od njegove vlastite države. Golema je marketinška mašinerija, financirana novcem poreznih obveznika, upregnuta u kampanju obesmišljavanja nacionalnih institucija kako bi ih jednog dana bez puno otpora zamijenile one europske.

Europske glavešine to više ni ne skrivaju. Jučer je tako predsjednik Europske pučke stranke (HDZ-ova politička obitelj, nap.a.) Joseph Daul na svom Twitter profilu izrazio žaljenje zbog odluke koju su u slučaju roaminga donijele države članice. On kao da ne dolazi iz jedne od njih, a Europska unija kao da nije zajednica upravo tih država, već nekakva prirodna datost kojoj su punopravne članice samo kamenčić u cipeli kojeg se treba riješiti.

Da se razumijemo, Daul sa svojim ‘pučanima’ i ostalim federalistima (socijalisti, liberali i zeleni) ima svako pravo živjeti u toj njihovoj Zemlji čudesa. No, i mi konzervativci imamo pravo boriti se protiv toga da ta njihova zemlja bez identiteta, s nabujalom administracijom, nelogičnim zakonima i prekomjerno reguliranim tržištem jednog dana postane naša surova stvarnost.

Oglasi

2 misli o “Eurofederalisti u Zemlji čudesa

 1. Vrlo dobro, svaki intervencionizam je loš, a ovaj je jedan od najlošijih. Izravno šteti baš svima, ali veći je problem što guši slobodnotržišnu kretivnost i potencijalne inovacije u uslugama.

  Liked by 1 person

  1. Mobilni operateri već imaju problema zbog široke rasprostranjenosti WiFi-a i IM servisa kojima se ljudi služe kad su u inozemstvu. Dakle, promet u roamingu pao je sam po sebi zbog razvoja drugih usluga, što od strane operatera (WiFi), što od strane software developera.

   Samo tržište ih tako tjera na prilagodbu. Ako se ne prilagode, gube i potencijalno propadaju. Logično i jasno. U tom je prirodnom procesu prisutnost europskih institucija potpuno nelogična i štetna.

   Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s