Pljuska države svim žrtvama silovanja

Ministar Matić ovih dana slavodobitno najavljuje Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja iz Domovinskog rata. Stavimo na stranu to da je uopće apsurdno da se o tome raspravlja 20 godina nakon završetka rata. Do sad su ti slučajevi trebali biti riješeni, počinitelji po zatvorima, žrtve obeštećene ako je to uopće moguće, a čitava priča smještena gdje i pripada – u povijesne knjige i sudske arhive. 

Međutim, ovo je Hrvatska. Ovdje stvari funkcioniraju malo drugačije, odnosno u većini slučajeva ništa ne funkcionira. Tako prema procjenama stručnjaka imamo oko 2500 žrtava seksualnog nasilja iz rata, ali samo pet, šest pravomoćnih presuda. 

Zakon koji je Vlada usvojila ide na povjerenje, kaže ministar. Ako ste silovani u ratu, dođete pred komisiju, ispričate što vam se dogodilo, predate dokumentaciju ako je imate i onda čekate hoće li vam Vijeće staraca dodijeliti 100 do 150 000 kuna plus 2500 kuna mjesečne naknade doživotno iz džepova vaših sugrađana. Pritom možete slobodno i dalje sudski goniti svog silovatelja, država vam se u to neće petljati, objašnjava velikodušno ministar.

Što nije u redu s tim? Skoro sve. Kako je moguće da od procijenjenih 2500 slučajeva, 20 godina nakon završetka rata imamo samo 5,6 presuda? Da, žrtvama treba dodijeliti novac, zbog nefunkcionalnosti hrvatskog pravosuđa koje za posljedicu ima to da je samo 0,24% počinitelja odgovaralo za svoja djela. I to je ono što Matić ovim zakonom radi. U predizbornoj godini našim novcem pere nesposobnost vlade koje je član i svih vlada prije nje koje su ovaj problem ignorirale. Pere Matić našim novcem i neučinkovitost pravosuđa.

Sljedeći problem s najnovijim zakonom je taj što poziva razne manipulatore da ga iskoriste. Kao da su svakom od nas na čelo istetovirali – Slobodno mi uzmi pare iz džepa, neću ti ništa. S ovako genijalnim rješenjem moguća su dva scenarija. Ili će komisija biti rigorozna pa novac nitko, pa ni oni koji doista na njega imaju pravo, neće dobiti, ili će se novac dijeliti šakom i kapom, pa ćemo za deset godina u društvu imati stav da su sve žrtve silovanja zapravo lažne kao što danas mnogi misle da su većina branitelja najobičniji prevaranti. Kako bilo, stvorit će se još jedna društvena skupina kojom će se HDZ i SDP loptati u predizborne svrhe, još jedna grupa poniženih, iznevjerenih, izvrijeđanih, iznova silovanih.

Tu priča ne završava već se javlja još jedno zanimljivo pitanje. Je li patnja osobe silovane u ratu veća od patnje osobe silovane u miru? Odgovor je, naravno, ne, ali onda se ne možete ne zapitati zašto se jednima daje novac, a drugima ne. Ne zvuči pravedno. Naravno da nije. Nepravda će se uvijek javiti kad neki ‘viši autoritet’ pokupi novac koji mu ne pripada i onda ga raspodjeljuje među ljudima kako mu se svidi.

Svaka žrtva silovanja koja 20 godina čeka na pravdu zaslužuje novčanu naknadu. I da, ta naknada mora ići iz proračuna. Kao konzervativka inače sam protiv bilo kakvih plaćanja iz proračuna, puno mi je draže da moj novac ostane u mom džepu. Ovaj je slučaj ipak poseban. Svi mi koji smo živjeli u Hrvatskoj posljednjih 20 godina dužni smo tim ljudima iz jednog jedinog razloga. Na svakim smo izborima birali one koji nisu prstom mrdnuli za stvaranje vladavine prava koja bi dovela do toga da je puno više počinitelja tih strašnih djela odgovaralo za svoje postupke. Silovani već 20 i više godina čekaju na pravdu od države kojom, zahvaljujući svima nama, već više od 20 godina upravljaju oni kojima odgovara kaos, koji su odnose sa susjedima umjesto na rješavanju ovakvih problema bazirali na nabacivanje kamenjem preko granice i podizanje tenzija u predizborne svrhe.

Čvrsto vjerujem da bi svaka žrtva silovanja puno lakše postigla kakav-takav duševni mir kad bi vidjela svog silovatelja iza rešetaka. To je jedina prava naknada koja bi donekle oslobodila žrtve njihove patnje. Bez toga, novac koji ćemo im dati je samo plaća za šutnju.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s