Blagosranje po Pikettyju

Sasvim prirodna želja svakog od nas je provesti život u blagostanju. Blagostanje je stoga omiljeni bombončić koji ispada iz usta većine političara. A što je to blagosranje? Već na prvu ćete primijetiti frapantnu sličnost te riječi s riječju ‘blagostanje’, ali vjerojatno nećete posumnjati da su one i sadržajno vrlo slične. Blagosranje je, naime, blagostanje po socijalistički. To je ideal do kojeg već oprobanim rješenjima pokušavaju stići oni koji svojim zamislima i metodama idu otvoreno protiv ljudske prirode.

Pitat ćete se vjerojatno po čemu se to Thomas Piketty razlikuje od Ćaće Marxa i ostalih čije su formule trebale dovesti do blagostanja uz smanjenje razlika među ljudima, a dovele su isključivo do opće neimaštine, gladi, nestašica i bodljikavih žica. Njegov je čudotvoran recept vrlo visoki porez na nasljedstvo. Formula je jednostavna – ako bogatim nasljednicima država uzme barem polovicu naslijeđenog bogatstva, pripadnici svake buduće generacije imat će približno istu startnu poziciju neovisno o obiteljskom backgroundu

No, svatko tko s vremena na vrijeme upregne moždane vijuge brzo će doći do zaključka da bolesno visoke stope poreza na nasljedstvo ne mogu riješiti problem nejednakosti unutar Zapadne civilizacije. Kao što će dijete boljih fizičkih predispozicija čiji je otac najbolji lovac u afričkom selu vjerojatnije preživjeti napad lava od nejakog djeteta koje nitko nije učio loviti, tako će na Zapadu djeca bogatijih roditelja uvijek imati bolju startnu poziciju. Sve da im roditelji ne budu u mogućnosti ostaviti ni centa nakon smrti, za života će im osigurati najbolje obrazovanje i ulagati u njihove poslove, što će toj djeci osigurati njihovo vlastito bogatstvo. Mnogi drugi takav poguranac u životu nikad neće dobiti.

Jasno je stoga da će nejednakost, inače sasvim prirodna pojava, nadživjeti uvođenje ovog i svakog drugog poreza. Čak i da ima načina da bogatima kroz poreze uzmemo većinu onoga što imaju i tako ih nasilno približimo siromašnima, makar ne postoji niti jedan razumni razlog zašto bismo to činili, prava je istina da siromašni od toga ne bi profitirali. Zašto? Zato što novac od poreza ne prikupljaju potrebiti nego država. A država ima neke svoje potrebe i ‘potrebite’ koje gleda prve namiriti.

Stvar je vrlo jasna – Piketty želi da polovica onoga što ste stvorili radeći čitav život ne ide vašoj djeci nego ministru Lalovcu. A on će s time kreirati naše hrvatsko blagosranje.

Vjerujem da se mnogima od vas, kao ni meni, takav model ne sviđa. Vjerujem da želite stvarati za svoju djecu i unučad te vam ne pada na pamet dopustiti političarima da se igraju s vašom ostavštinom kako se igraju s državnim proračunom. Čestitam, na pravom ste putu da s gnušanjem odbacite Pikettyja i socijalizam! No, pred vama je još jedna važna prepreka koju morate izbjeći.

Nemojte pasti na štos da će država uzimati samo bogatijima od vas. Kad državi date pravo i moć da nekome uzme ono što je njegovo da bi dala vama, dali ste joj odriješene ruke da već sutra uzme vama i vašoj djeci kako bi dala nekima drugima. Nekima bližima stranci na vlasti.

Oglasi

5 misli o “Blagosranje po Pikettyju

 1. I perfidno je od tog znanstvenika što nejednakost podmeće kao prvu i zadnju moralnu vrednotu ovoga svijeta koja mu služi kao osnova legitimiteta za tiraniziranje sugrađana. I zavodljiv je taj lukavac – kaže ljudima u oči da ih treba oderati porezom, tj. tiranizirati, a oni mu na to plješću. Blagosranje – dobro si se toga sjetio. 🙂

  Liked by 2 people

  1. Oporezuju te cijeli život. Na sve plaćaš porez. I pored te tiranije nešto stvoriš za svoju djecu, ostaviš im i onda im žele uzeti i polovicu toga. Ispada da živimo da bismo plaćali poreze i uzdržavali jedan luđački aparat. Želimo li doista da to bude smisao našeg života?!

   Liked by 1 person

 2. O Pikettyu je rečeno već sve što je trebalo biti rečeno, ali kako znamo da je ponavljanje majka znanja, ovakvi tekstovi mogu samo koristiti. Frajer je napisao užasno debelu knjigu koju je u RH pročitao možda jedan promil punoljetnog stanovništva, a pred ljude baca iste primamljive floskule kao i svi ostali socijalisti – smanjimo nejednakost, uzmimo bogatima da bi dali siromašnima tj. uzmimo nekom drugome da bi dali meni i sl. S ovim porezom na nasljedstvo se mislim ipak prilično diskreditirao među prosječnim Hrvatima jer nitko normalan ne želi radit cili život da bi država, od onoga što ostavi svojoj djeci, uzela pola. Čak i oni koji ne razumiju da je porez na nasljedstvo upravo to, ne vole prijedloge uvođenja novih poreza. Piketty je u Hrvatskoj odguslio svoje, mislim da će ga ubuduće slušati isključivo Alise u zemlji čudesa s Filozofskog.

  Liked by 1 person

 3. Hrvati bi umjesto Pikettya trebali čitati jednog drugog Francuza, koji se ideološki ali i moralno svjetonazorski nalazi sasvim na drugom kraju političkog spektra. Zove se Bastiat i nije političar. Jer budimo iskreni, Piketty je politički a ne ekonomski aktivist.
  Netko tog šarlatana gura, međutim ćini mi se vrlo nespretno i uočljivo. Ili je loše konstruirana logika oko koje se gradi njegov mit ili je on budala. Ovo drugo je manje vjerojatno.
  Mate, nemoj nas trovat sa ovim propalim konceptima, daj nam Hazlita, Bastiata, Hayeka, Dražena Budišu 🙂

  Liked by 1 person

 4. A kako to Piketty misli da ce postojece drustveno bogatstvo biti odrzavano, a kamoli kako on to misli da ce novo bogatstvo uopce biti stvarano ?
  Moje roditelje je da rade i da ne potrose bas sve sto zarade nego i da nesto ustede motivirala cinjenica da to sto su ustedili ostave svojoj djeci, a njihove roditelje je motivirala ista logika da ostave njima, kao sto i mene motivira da ostavim svojoj djeci. Od cega se uopce stvara nova vrijednost ako ne od akumulirane usteđevine koja je odgođena potrosnja ?! Kako misli taj socijalisticki Francuz da ce novo bogatstvo nastati ukoliko se ljudima oduzme sam motiv da bi ga stvarali ? Tko ce biti motiviran stedjeti umjesto trenutno sve zarađeno potrositi ako zna da ce od strane drzave biti oplijenjen i da ce mu sve sto je za zivota stekao biti oduzeto od njegovih potomaka (poradi kojih je u 9 od 10 slucajeva sve to i stvarao) te dodijeljeno drzavi ? Stvarno bolesno promisljanje tog Francuza.

  Liked by 2 people

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s