Batman koji to nije

Ušao je u vijećnicu Europskog parlamenta poput pop ikone. U ušima mu je zvonilo od ovacija na desetine zastupnika unesrećenog europskog proletarijata, a oči su mu bile zaslijepljene blicanjem njihovih proleterskih iPhonea najnovije generacije. Njegovo ime je Alexis Tsipras.

Za milijune Europljana on je Crveni Batman – onaj kojeg se čekalo da uvede reda u ovaj naš europski Gotham City kojim vladaju nasilnici, sustavna korupcija i pokvareni kapitalisti. Iako njegovi fanovi o tome pretjerano ne razmišljaju, Tsipras je ipak bolno svjestan činjenice da je Bruce Wayne bio bogat čovjek s dobrim automobilom i skupim gadgetima koji su mu pomagali u borbi protiv zla. A imao je i svog vjernog pomoćnika Robina, dok je Tsipras svog Whatafuckisa izgubio prije nekoliko dana. Ukratko, Bruce je imao sve ono što Alexis u ovom trenutku nema niti si može priuštiti pa zato ni u kakve bitke s establishmentom neće ni ulaziti.

A zašto i bi? Grčka slobodno može nastaviti po starom. Djeluje nevjerojatno kad stavite u kontektst opasnih izjava raznih europskih dužnosnika koji mašu prstom prema Grčkoj već neko vrijeme, ali dosad viđeno potvrđuje da je tim ljudima njihov europski politički projekt puno važniji od milijardi eura poreznih obveznika. Da, od Tsiprasa će se tražiti da predloži neke reforme i pristane na većinu uvjeta kreditora, ali to ne jamči baš ništa jer je Grčka i dosad izigravala prethodno preuzete obveze.

Pravi problem ovog našeg kontinenta nisu Grci i njihova rastrošnost. Oni su prije svega problem i najveći neprijatelj sami sebi. Ostatak kontinenta taoc je europskog političkog projekta čiji je konačni cilj stvaranje federalne Europske unije po uzoru na Sjedinjene Američke Države. Tom je projektu podređeno sve i ništa ga ne smije ugroziti. A ponajmanje će to biti dozvoljeno jednoj Grčkoj u trenutku kad Velika Britanija prijeti izlaskom iz Unije.

Toga je svjestan i Tsipras pa ne iznenađuje informacija da je priželjkivao poraz na referendumu. Ovako je dobio mandat da bude Batman i spasi svoj narod od tame, a odijelo mu je puno rupa i, umjesto Batmobila, vozi Ladu Nivu kojoj su u rezervoaru ostale dvije kapi benzina.

Dogovor je stoga neminovan. Tsipras će nešto obećati vjerovnicima kao što su sve grčke vlade dosad obećavale, neće to ispuniti jer će izgubiti podršku kod kuće i kroz godinu-dvije imat ćemo nove dramatične trenutke. Zašto tako mora biti? Zato što se Grčka nalazi između čekića i nakovnja, stiješnjena između ljevičarskog mentaliteta i loših navika jednog naroda koje je nemoguće promijeniti preko noći i fantazije europskog establishmenta o Sjedinjenim Europskim Državama koja ne priznaje korak unatrag.

Grčka je zaslužila propasti, ali joj se to ne dozvoljava jer bi nekim čudom van eurozone mogla i uspjeti. Nemojte se zavaravati – ovog se terminalnog bolesnika ne održava na životu iz bratske ili europske ljubavi, nego iz čistog interesa. Čak ne toliko ekonomskog, koliko političkog. Izlazak Grčke iz eurozone i povratak na vlastitu valutu bio bi znak ostalima koje euro nije usrećio da alternativa postoji.

Iz perspektive europskih centralnih upravitelja to je loša poruka jer se oni ne planiraju zaustaviti na monetarnoj uniji, već na njoj graditi. Sama monetarna unija nema nikakvog smisla bez fiskalne unije, a ona je pak taj ključni korak prema europskoj federaciji. Zato euro mora biti sačuvan po svaku cijenu i val napuštanja EMU-a te posljedično produbljivanje skepse onih koji još nisu prihvatili euro za briselski establishment nije uopće opcija.

Iako nije jedina koju je zajednička valuta dovela u probleme, Grčka je ta koju čeljust najviše boli od žvakanja tog prevelikog zalogaja zvanog euro. Zalogaja koji je odavno izgubio svaki okus, ali još nije spreman za biti progutan ili ispljunut. Ovo prvo Europa bi skupo platila, ali cijena drugog scenarija koji sa sobom nosi neviđene pritiske, prijetnje i sankcije bila bi još i veća.

Za taj će pak scenarij i Grcima i svima nama ostalima trebati pravi Batman. Netko voljan žrtvovati puno toga u svom osobnom i političkom životu kako bi se suprotstavio projektu koji udara na slobodu pojedinca, ali i na slobodu naroda. Slobodu da budu različiti i da njihove države budu krojene po njihovoj mjeri, pa makar to značilo da će neko vrijeme poput Grka živjeti u socijalističkom mraku. To je izbor na kojeg svi mi imamo pravo.

Oglasi

6 misli o “Batman koji to nije

 1. Guy Verhofstadt je danas dao izjavu u kojoj poziva na stvaranje politicke, ne samo monetarne unije, sa pripadajucim institucijama po federalnom principu. Teoreticari zavjere bi mogli posumnjati da je ovo sa Grckom bio insceniran razvoj dogadjaja kao podloga za slijedecu fazu stvaranja Sjedinjenih Država Europe (cisto da se pokaze drugim drzavama sto im se moze desiti). And so, it begins…

  Sviđa mi se

  1. Ne bih bio toliko odvažan i tvrdio da je cijela kriza izazvana s tim ciljem, ali sa sigurnošću mogu reći da ju se pokušavalo i pokušava iskoristiti za promociju i ostvarenje tih političkih ciljeva.
   Hvala Vam na komentaru.

   Sviđa mi se

 2. Ovo s Batmanom i Robinom u Grčkoj me sve više podsjeća na situaciju, u kojoj će se naći i Hrvatska. Kako radimo s Grcima kao tvrtka prilično dugo, mogu reći da su dosta slični nama- uz minimum ,ili po mogućnosti bez ikakvog,poreza htjeli bi maksimum dobivenog. Ovaj Tsipras je samo simbol promašene politike,koja je došla na naplatu, stoga gnijev usmjeren k njemu,briše ono što su 2 stranke u sustavu “Ping-Pong” (ND-New Democracy i Pasok) masovno radile desetljećima nakon vojne diktature. Sjećate se onih viceva o mostovima i dokazivanja o korupciji Amerikanca,Grka i …Hrvata ? Dosad su se ostvarile 2/3 vica. Tko će biti B & R kod nas između domaćih “Ping i Ponga” ?

  Liked by 1 person

   1. Za nas ima nade,ukoliko budemo zadržali kvalificiranu radnu snagu (a ne zadržavamo je, kako pokazuje statistika) ili barem omogućimo adekvatnu zamjenu u kontigentu radnih dozvola, gdje je konobarenje izgleda osnovna profesija.
    Uz to,obratiti pažnju i na kamatni faktor,kako ukazuje Šonje, našeg duga, spram onog grčkog.

    Sviđa mi se

 3. Tsiprasu je izgleda uzor Roosevelt.
  “Ako pravilno tumačim njezino raspoloženje, državi je potrebno hrabro i uporno eksperimentiranje sa stvarima. Zdrav razum nalaže da izaberemo jednu metodu i da ju isprobamo. Ako ne uspije, to pošteno priznamo i krenemo sa isprobavanjem druge. Važno je da isprobavamo stvari.” – Franklin Roosevelt, 22. svibnja 1932.

  Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s