Dali smo Imunološki – istim onima koji su ga uništili

Ne damo Imunološki! Parola je to koju već godinu i pol dana slušamo u hrvatskom javnom prostoru. Radnici u strahu za svoja radna mjesta, poneki teški populist od političara i sva sila zabrinutih domoljuba vapili su za spasenjem ove nekad značajne državne tvrtke. Došao je njihov dan – Imunološki je ‘spašen’.

Dugo čekano spasenje leži u pretvorbi trgovačkog društva u ustanovu od javnog interesa. Tvrtka koja je odavno izgubila licence, čiji su standardi proizvodnje ostali u vremenu kad je Andrija Štampar hodao Zemljom i koja ima jednog jedinog kupca sad je postala nacionalna institucija. Zastava Republike Hrvatske na fasadi zgrade koja se raspada i proširena rupa u državnom proračunu obilježit će ovaj veliki podvig kojim je Imunološki ostao u vlasništvu naroda. 

A narod će ovom novopečenom ustanovom od javnog interesa upravljati preko političara i njihovih partijskih ekspozitura. Kao i dosad, ako smijem primijetiti. Istih onih političara i njihovih posilnih koji su, prema svjedočenju mnogih radnika Imunološkog, tvrtku i uništili, bilo zanemarivanjem njezinog poslovanja i razvoja, bilo izvlačenjem novca. Ovom pretvorbom Imunološki više neće odgovarati tržištu, nego samo neodgovornoj politici. Jer mi to zaslužujemo.

Zaslužuju to i radnici Imunološkog koji su si u ovim teškim vremenima za tvrtku i svoje obitelji priuštili taj luksuz da ih predstavlja osoba koja kaže da nijedna tvrtka nije procvala nakon privatizacije, iako je valjda i najzadrtijem marksistu jasno da živimo u svijetu u kojem su najuspješnije kompanije one privatne. Pa barem je na primjeru farmaceutske industrije to jasno vidljivo.

No, možda se ova opaska sindikalne povjerenice Jagarinec i nije odnosila na privatno vlasništvo općenito, već na prljavu hrvatsku privatizaciju, ali tek takvom tvrdnjom ova narodna heroina sebe dovodi u nezgodnu poziciju. Naime, privatizaciju na hrvatski način osigurale su upravo političke elite kojima je ona sad ponovno izručila Imunološki predstavljajući to kao neviđeni uspjeh.

Ovakav razvoj situacije nameće nažalost samo jedan zaključak. S priličnom sigurnošću tvrdim da zagrebački Imunološki zavod više nikad neće iznjedriti značajniju inovaciju u svijetu znanosti. Nitko od ove novopečene ustanove od javnog interesa to neće ni tražiti. Konkurencije nemaju, imaju jednog jedinog kupca kojem su omča oko vrata i koji dekretom određuje cijenu njihovih proizvoda, a oni najbolji među zaposlenicima vrlo će brzo otkriti koliko su niski koeficijenti za plaće državnih službenika i potražiti si neko drugo zaposlenje, možda i van Hrvatske.

Imunološki će nastaviti tonuti, ali ovog puta u tišini. Dio radnika će otići na bolje, dio u mirovinu, a narodu će od ove ‘ustanove od javnog interesa’ ostati samo zastava na oronuloj fasadi. I gubitci koji će se mjeriti u brojkama s jako puno nula.

Oglasi

3 misli o “Dali smo Imunološki – istim onima koji su ga uništili

 1. Mislim da se radi samo o predizbornom potezu, kako bi se umirilo biracko tijelo koje je, istini za volju,vrlo prosocijalisticki nastrojeno. Oni pro-kapitalisticki orijentirani svakim danom u buljucima odlaze u zemlje koje imaju trziste i kapitalizam. Zanimljivo, nema odlazaka u Grcku.
  Neko vrijeme ce se jos moci kupovati socijalni mir kreditima, no kako smo vidjeli u Grckoj, sve ima kraj, i strast i ljubav i zivot na dug. Hrvatska nije u Eurozoni, sto znaci da ce, kada presuse krediti, moci neko vrijeme tiskati kunu i pljackati stanovnistvo inflacijom, no i to ce imati posljedice.
  Ti problemi su isti i u drugim bivsim socijalistickim zemljama, poput Madzarske, Bugarske i Rumunjske koje su, bas kao i Hrvatska, iz socijalizma izisle s neokrnjenom komunistickom birokracijom i organizacijom drzavne uprave. To im je omogucilo stvaranje “socijalizma 2.0”, zasnovanog uglavnomna nacionalizmu, ideologiji jednako totalitarnoj kao i komunizam. Nekadasnja socijalisticka birokracija je tako zadrzala vlast i privilegije, uz jedan mali problem: socijalizam 2.0 je jednako neefikasan kao i prethodna verzija. To znaci da ce se i socijalizam 2.0 neizbjezno raspasti, uz dramaticne drustvene potrese.

  Liked by 1 person

  1. Hvala na odličnom komentaru 😉

   Hrvatska je već sad vrlo eurizirana zemlja tako da isključujem mogućnost divljačke inflacije. No, jednako se tako nadam da nas neće ‘nagraditi’ jeftinim kreditima kao Grke jer nam je to omča oko vrata i najbolji jamac ponavljanja grčkog scenarija u Hrvatskoj. Mi moram tresnuti o pod i to što prije da bi se stvari krenule odvijati na bolje.

   Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s