Svi ste isti – vi ste komunisti!

Frustrirani ste lošim gospodarskim stanjem u zemlji? Zanima vas zašto rasprave u Saboru uvijek završe na partizanima i ustašama, a baš nikad se nisu razvile u pravu bitku oko ekonomskih pitanja? Odgovor na to pitanje vrlo je jednostavan – u Hrvatskom saboru nema ekonomske oporbe!

Pokazuje to i posljednja izjava predsjednika HDZ-a i glavnog pretendenta na mjesto premijera Tomislava Karamarka o predizbornim ispitivanjima javnog mnijenja. ‘Ne znam s kim će ti ljudi raditi u uređenom društvu kad mi dođemo na vlast’, opomenuo je agencije vođa oporbe. Ako već govorimo o uređenom društvu, gospodine Karamarko, agencije za ispitivanje javnog mnijenja će, kao i dosad uostalom, raditi s onima koji traže njihove usluge i pritom su voljni platiti istaknutu cijenu.

Po svemu sudeći, uređeno društvo kakvim ga vide konzervativci i ono koje sanja Tomislav Karamarko dva su potpuno različita društva. Urediti državu za mene prije svega znači osigurati vladavinu prava, nepovredivost privatnog vlasništva i slobodu tržišta. Za Tomislava Karamarka uređenje države znatno je manje univerzalno i odvija se isključivo prema partijskim kriterijima. Prema mišljenju predsjednika HDZ-a uređena država je ona koja odgovara stranačkim interesima, baš kao što je relevantno ispitivanje javnog mnijenja samo ono koje daje uvjerljivu prednost njegovoj stranci. Ništa to nije drukčije od ovog što imamo sad jer i vlada Zorana Milanovića cijeli ovaj mandat uvodi reda. Problem je što taj red vide samo oni.

Nažalost, nije Karamarko prvi HDZ-ovac kojem se ‘omakla’ ovakva izjava. U sjećanju nas ekonomskih liberala još je svježa poruka Karamarkovog savjetnika Martina Pastuovića o ‘tržištu kao najvećem zlu’ ili savjet saborskog zastupnika HDZ-a Gorana Marića da ‘trebamo uvažavati i Marxa’. S druge strane, protržišni stranački prvaci poput Martine Dalić i Đure Njavre evaporirali su iz prvih redova. Iz svega tog je jasno vidljivo da protutržišni sentiment u HDZ-u više nije iznimka, već postaje pravilo.

Najnovija Karamarkova izjava tako se savršeno uklapa u prevladavajuću misao u stranci kako tržište treba drastično regulirati. Ono što nije jasno je kako bi to vođa oporbe spriječio privatnog kupca (privatnu televizijsku kuću ili neki drugi medij) da kupi neku uslugu od privatnog pružatelja, a da pritom ne koristi poluge državnog represivnog aparata. A takvo što bilo bi put u mrak, a ne u uređeno društvo.

U HDZ-u smatraju da su u predizbornim istraživanjima javnog mnijenja oštećeni. Legitimno razmišljanje na koje svatko ima pravo. Ono na što nitko nema pravo, a najmanje pretendenti na vlast u državi članici Europske unije, jest uređivati međusobne poslovne odnose trećih stranaka.

Da se razumijemo, i u Hrvatskoj konzervativnoj stranci (HKS) prevladava mišljenje da su ankete vrlo nepravedne prema nama. Uzmemo li u obzir da je predsjednica stranke Ruža Tomašić preko noći nestala s liste popularnih političara, i to odmah nakon što je osvojila 107 206 preferencijalnih glasova na europskim izborima, postoji realna mogućnost da je tome doista tako. Izbori pokažu vrhunac popularnosti, a mjesec dana poslije političarka koja je posljednje četiri godine provela pri vrhu te liste na njoj više ne postoji. U najmanju ruku čudno, zar ne?

No, unatoč dominirajućem osjećaju nepravde u stranačkoj bazi, iz HKS-a nikad nije izašla poruka s prijetećim prizvukom prema agencijama ili bilo kojoj drugoj privatnoj tvrtki koja posluje unutar zakona. Očito je da ipak postoji svijest o tome kako politička stranka nema nikakvo pravo uređivati tržišne odnose niti se petljati u poslovanje gospodarskih subjekata. Ne treba ni govoriti da su takve inicijative posebno karikaturalne kad dolaze s desna.

Tu nažalost dolazimo do bolne točke hrvatske politike – desnica i ljevica jednostavno ne postoje! Ako izuzmemo nekoliko mladih stranaka koje tek traže put do hrvatskih birača, naše je društvo osuđeno na amorfnu politikantsku masu kojoj je jedina ideologija parazitiranje na vlasti. Sastavnice te mase ne razlikuju se ni po idejama, ni po metodama, a ni po razini unutarstranačke demokracije. Razlikovni elementi su boja, parola i djedov ratni put.

Zato sam posebno osjetljiv kad iz takve jedne mase dolaze poruke o uređenju našeg društva. Dame i gospodo, vi nemate ono što je potrebno za urediti modernu Hrvatsku! Zašto? Zato što ste svi isti – mentalni komunisti!

Oglasi

3 misli o “Svi ste isti – vi ste komunisti!

 1. Koalicija HKSa i MOSTa bi bila prava alternativa sdphdz stranci.

  S time da na ruku ne ide izjave Ruže Tomašić, koja kaže da bi podržala Karamarkovu koaliciju za pobijedu na izborima.

  Ako je cilj samo ministarske fotelje, onda je bolje da ni ne izlazite na izbore, s time odbijate svoje potencijalne glasače odmah u startu. Jer zamislite ima ljudi, desnog spektra koji ne mogu smisliti hdz.

  Hrvatska mora imati treći put.

  Sviđa mi se

  1. Volje za suradnju s MOST-om s naše strane je apsolutno bilo i u nekim sam kontaktima i sam sudjelovao, no s druge strane su imali drukčije ideje i ambicije pa zato do konkretnijih razgovora nikad nije došlo. Bojim se da je ova prilika propuštena, ali se nadam da ćemo dobiti i drugu za realizaciju ove suradnje.

   Predsjednica stranke izrekla je svoj stav za slučaj da konzervativne ruke u Saboru budu presudne. I meni je osobno logičnije podržati HDZ, nego SDP. S tim da je predsjednica jasno izrekla i da to neće biti bezuvjetna potpora niti će se ona temeljiti na pozicijama u vladi, već na usvajanju i provedbi naših programskih smjernica. Kako je i sama rekla, smanjenje i pojednostavljenje poreza, smanjenje broja ministarstava, agencija i zavoda, reforma lokalne i regionalne samouprave te proglašenje gospodarskog pojasa na Jadranu bit će minimalni uvjet suradnje.

   S tim se i ja osobno slažem.

   Sviđa mi se

   1. Dodajte i regulatornu giljotinu. Propisi su tema koja zaslužuje posebnu pozornost, oni su glavni izvor birokracije, ograničenja slobode i zapreka gospodarskom razvoju Hrvatske.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s