Kako pobijediti Big Brother – for dummies

Prije nekoliko dana na male se ekrane nakon nekoliko godina vratio reality. Big Brother je već prvom epizodom uzburkao duhove. Pao je prvi seks, pali su, naravno, i komentari pa i zgražanje nad činjenicom da se dogodio seks. Komentira se i kvaliteta samog spolnog čina. Big Brother nas gleda s naslovnica na kioscima, iskače u oglasima na međumrežju, čuje se iz razgovora u kafićima, na ulici, u tramvaju. Kako ga onda pobijediti?

Promijenite program.

Da, tako je jednostavno. Uzmite daljinski i promijenite program. Ako se brinete za mentalno zdravlje sebe i svoje djece, nemojte gledati sadržaje za koje mislite da će vam uzrokovati štetu. Ako vam se nešto gadi, ide vam na živce, ne sviđa vam se – ignorirajte to, okrenite glavu na drugu stranu. Ne postoji količina društvenog angažmana, kmečanja po novinama, prosvjedovanja svake vrste, koja će emisije poput Big Brothera ukloniti s programa tako učinkovito i precizno.

Ne, Big Brother i slične emisije se ne prikazuju da bi vam isprali mozak ili da biste se vi zabavljali time dok oni koje ste birali da vode državu trpaju vašu lovu u džepove svojih prijatelja i rodbine. Ne postoji svjetska zavjera da bi se Hrvate poglupilo. Big Brother se prikazuje isključivo zato jer ga Hrvati vole gledati.

Privatne TV kuće, naime, funkcioniraju na način da puštaju ono što njihovi gledatelji žele. To rade zbog love. Na RTL-u i Novoj TV nema ‘Poziva u kazalište’ jer Hrvate uglavnom kazalište ne interesira. Stoga privatne TV kuće nemaju kome prodati reklamni prostor za vrijeme prikazivanja ‘Poziva u kazalište’. Uz to ne postoji dovoljan broj ljudi koji bi kupio novine na čijoj je naslovnici frajer s violinom.

Većina nas danas u džepu drži doslovno svu pamet svijeta. Imamo pristup informacijama o kakvom naši pretci nisu ni sanjali. Zato se izgovor ‘nema ničega na televiziji’ ne računa. Ipak, taj pristup informacijama koristimo kako bismo gledali gadarije pa se onda nad njima zgražali i s moralnog pijedestala sami sebe pitali ima li taj netko u čiji život besramno zabadamo nos srama.

Big Brother radi na lovu – vašu lovu. Dajte je nekome drugome i riješili ste problem. Da, tako je jednostavno!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s