Javni dug vrtoglavo raste, nema povratka na staro!

brojac_javnog_duga2

Vlada Republike Hrvatske hvali se rastom BDP-a treći kvartal zaredom, a Kukuriku / Hrvatska raste / Domovinska / Ajme nama koalicija na tom podatku rastu gradi svoju predizbornu kampanju. No, brojač javnog duga kojeg je pokrenula Udruga poreznih obveznika LIPA kazuje malko drukčiju istinu. Pogađate, ta je istina vrlo neugodna za aktualnu vladu i premijera Milanovića.

Uz taj famozni rast BDP-a koji je, usput budi rečeno, prilično skroman i otužan, Hrvatskoj se u isto vrijeme događa strašna ekspanzija javnog duga koji bi do kraja godine mogao dosegnuti razinu od 90% BDP-a. Svake sekunde naš javni dug naraste za 443,66 kuna!

Je li to i kako povezano s rastom BDP-a? Naravno da jest, a korelacija je vrlo jednostavna. Iako postoje različiti načini izračunavanja, općenito se može ustvrditi da BDP kao ekonomski pokazatelj ima jednu veliku manu – ne uzima u obzir deficit i vanjski dug. Bit ću konkretan. Da država posudi novac u inozemstvu za izgradnju gigantske sfinge s glavom Vesne Pusić ili Milanke Opačić, to bi se pozitivno odrazilo na naš BDP.

Ako ostali parametri (osobna potrošnja, ulaganja, razlika između izvoza i uvoza) ostanu konstantni, povećanje državne potrošnje (ono što političari najviše vole) dovodi do rasta BDP-a. A do novca za trošenje od strane države može se, barem u ovom trenutku, vrlo lako doći zaduživanjem u inozemstvu. Ljepota je u tome što se rast tog zaduženja ne može vidjeti kroz BDP.

Udruga poreznih obveznika LIPA učinila je tako građanima veliku uslugu. Ako vas nekim čudom oduševljava (neutemeljeni) optimizam iz vlade i padate na priču da Hrvatska raste, sad ćete imati priliku svojim očima vidjeti i vrtoglavi rast jedne druge brojke koju se često skriva od javnosti. A ta brojka govori da će vaša djeca i unuci na svojoj rodnoj grudi biti robovi da bi Zoran Milanović i njemu slični mogli jednokratno kupiti glasove određenih društvenih skupina i još se malo sladiti na vlasti.


Napomena autora: Ako odlučite podijeliti ovaj tekst putem Twittera, budite dobri i koristite hashtag #ŠerajMaloBrate. Hvala.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s