Još indoktrinacije za boljitak nacije

‘Tuđmana, branitelje i Domovinski rat zaštitit ćemo Ustavom. Nećemo dopustiti da nam djeca iz škola izlaze s nedoumicama!’, poručio je na obilježavanju 25. obljetnice osnutka Mladeži HDZ-a vođa oporbe koji u posljednje vrijeme čini sve da to i ostane naredne četiri godine.

Što nije u redu s ovom izjavom? Zašto bismo mi koji neizmjerno cijenimo povijesnu ulogu prvog predsjednika samostalne i suverene Republike Hrvatske te smo itekako svjesni veličine podviga kojeg su zajedno s tadašnjim državnim vrhom ostvarili hrvatski branitelji trebali prvi reagirati na ovakvo prosipanje demagogije? Zato što smo svjesni da se povijesnu ostavštinu Franje Tuđmana i hrvatskih branitelja ne može zaštititi potezom pera i indoktrinacijom hrvatske mladeži kroz javni obrazovni sustav. Čovjek bi očekivao da će barem stranka koja je nagovještajem demokratskih promjena postala dom mnogih istaknutih partizana i njihovih potomaka od istih tih partizana nešto i naučiti. I previše bi očekivao.

O partizanima su snimani blockbusteri, njihovoj se borbi svakodnevno pjevalo i recitiralo, a njihovom ratnom zapovjedniku klicalo i trčalo štafetu. Nije pomoglo. Pregaženi vremenom, partizani su među mlađim generacijama postali predmet sprdnje jer je ono što se smatralo njihovim životnim djelom – komunistička Jugoslavija – u očima mladeži bilo okoštalo, nazadno i karikaturalno. Kad je riječ o Domovinskom ratu, u HDZ-u posežu za istim metodama koje su nekad koristili komunisti. Narodnu borbu i pobjedu brendiraju kao partijsku, a partijske vrijednosti i kultove ličnosti pokušavaju institucionalizirati te tako državu (ponovno) pretvoriti u stranački servis. Neće pomoći.

Zašto? Zato što će povijesna uloga Franje Tuđmana i hrvatskih branitelja biti vrednovana prema kvaliteti njihovog životnog djela, a ne prema retcima u Ustavu koji, ako je suditi prema ustaljenoj hrvatskoj praksi, danas jesu tu, a sutra nisu. Josip Broz Tito činio je puno više kako bi si osigurao besmrtnost i sustavno je indoktrinirao stanovnike Jugoslavije svojom veličinom pa danas svejedno tek rijetki mlađi od tiranosaura iskazuju neko posebno divljenje njegovom liku i djelu.

To pak nema nikakve veze s nekakvim fantomskim ‘oživljavanjem ustaštva’, ‘fašizacijom društva’ i sličnim ljevičarskim babarogama, već isključivo s činjenicom da je Titova SFRJ neslavno propala. A propala je jer nije valjala i jer ju njezini građani više nisu željeli. Kad uzmete u obzir način na koji ju se održavalo na životu gotovo pedeset godina te pogotovo način na koji je njezin životni vijek završen, jasno je da tu nema materijala za neko poštovanje. A ako ne poštujete tvorevinu, ne možete poštovati ni njezinog tvorca.

Isto će se nažalost dogoditi i Franji Tuđmanu ako Hrvatska nastavi svoj slobodan pad koji je započeo upravo HDZ. Već danas mnogi donose svoj sud o ovom velikanu isključivo na temelju pretvorbe i privatizacije koju on osobno nije ni osmislio ni provodio. No, upravo je pretvorbom i privatizacijom na hrvatski način započela ekonomska deterioracija naše zemlje što je Franjino životno djelo učinilo puno manje primamljivim hrvatskom čovjeku. Samim time je i ostavština prvog predsjednika djelomično ugrožena.

Danas tu ostavštinu ugrožavaju predizborni populizam i neozbiljni programi za koje se inspiraciju traži u tamo nekom Prnjavoru. Ugrožava je i najava da će se kroz javni obrazovni sustav indoktrinirati hrvatsku djecu koja iz tog sustava izlaze s puno većim nedoumicama od onih o kojima govori Tomislav Karamarko. To su nedoumice o tome gdje nastaviti život jer u Hrvatskoj nema budućnosti i da li zasnovati obitelj jer se djecu nema čime hraniti. Nedoumice vezane uz Franju Tuđmana, branitelje i Domovinski rat dolaze daleko iza onih egzistencijalnih i postoje samo zato što na ove prve hrvatska politika, uključujući HDZ, ne nudi dobre odgovore.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s