Što mahanje zastavama znači za Hrvatsku?

Pobjednik proteklih izbora u Hrvatskoj definitivno je demokracija. Iako su se stranačke vojske svojski potrudile da im se ne ponovi izjednačeni rezultat s predsjedničkih izbora, to im ipak nije uspjelo. Razlika između velikih koalicija toliko je sitna da se jedva list papira među njima može provući. Pobjednik izbora nije ni HDZ, ni SDP, a ni MOST. Pobjednik je demokracija. Hrvatska koja radi pobijedila je Hrvatsku uhljeba i vampira.

HDZ je izgubio već dobivene izbore zahvaljujući, između ostalog, mahanju zastavama. Već nakon predsjedničkih izbora bilo je jasno da je razlika u potpori velikim koalicijama neznatna, no bilo je za očekivati kako će ‘domoljubi’ iskoristiti loše stanje u državi da napadnu Zorana Milanovića brojkama i propuštenim prilikama. Sa zebnjom se iščekivao spasonosni rezultat rada s IFO institutom. Tresla se brda, rodio se miš.

Pokazalo se kako je pompozno najavljivani program koji nam je trebao doći iz Njemačke, a zbog kojeg domaći germanofili nisu imali potrebu za pornografskim sadržajem neko vrijeme, samo mokri san umišljenih veličina i onih koji sebe drže za jedine hrvatske domoljube. Program je umjesto iz Bavarske stigao iz Prnjavora i poslužio kao inspiracija Sprdexu i News baru.

SDP je, s druge strane, zbio redove i poradio na svom imageu. Uklizali su HDZ-u u prostor i oteli im zastavu. S pravom. Niti itko u ovoj državi ima monopol na domoljublje, niti su svi domoljubi članovi HDZ-a i “domoljubne koalicije”. Nama koji nismo članovi HDZ-a nego smo svoje mjesto pronašli u nekoj drugoj stranci se ne gadi Hrvatska, gadi nam se HDZ. Što god oni mislili, HDZ nije Hrvatska, HDZ nije stvorio Hrvatsku, HDZ nije dobar za Hrvatsku.
krvopije

Sad kad oba krila nekadašnje komunističke partije jednakim intenzitetom i s istom strašću viju našu lijepu  trobojnicu, valjda možemo pogledati i malo dalje od toga. Pa tako sad vidimo da se radi o dvije glave istog čudovišta. Oni koji se na toj beštiji hrane, koji s njom žive u simbiozi, a popularno ih zovemo uhljebi, uvijek će biti za status quo. Ostali su doživjeli svojevrsno oslobođenje pa su glasovali za MOST. Činjenica da je MOST postigao ovakav uspjeh otvara vrata jedne posve nove dimenzije.

Glasujući na izborima Hrvati su se dosad vodili logikom bačenih glasova. Svi glasovi koji nisu za HDZSDP su vrlo vjerojatno bili bačeni glasovi. Nakon jučerašnjih izbora situacija se drastično mijenja.  Negdje u svijesti birača uvijek će ostati taj momak iz Metkovića koji je uzdrmao okoštale strukture politike u Hrvatskoj. I uvijek će postojati šansa da se to ponovi. Birači će puno lakše zaokruživati male, a veliki će se za glasove morat puno više truditi. Mogla bi nam se stvarno dogoditi demokracija. Najozbiljnije. Tko zna, možda konačno doživimo i neke reforme. Živi bili pa vidjeli.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s