Socijalna država stvorila je više terorista od Islamske Države

Francuska je duboko pogođena terorističkim napadima u Parizu koji su, prema posljednjim izračunima, odnijeli između 129 i 150 života. Cijeli zapadni svijet tuguje zajedno s Francuzima, Twitter je preplavljen prigodnim hashtagovima, a na Facebooku samo rijetki nemaju francusku zastavu preko svoje profilne slike.

Francuski predsjednik poslao je nosač aviona da još malo poravna razvaline sirijske države i tako uveo novi alat u praksu odnosa s javnošću. Uz one poznate poput priopćenja ili konferencije za medije odnedavno se pojavilo i – bombardiranje. Suštinski ono neće promijeniti ništa, ali za političara je uvijek dobro ostaviti dojam da nešto korisno radi, naročito u vremenu ovako stravične krize. Hollandeov je problem to što mu teroristi u pravilu nastaju kući ili u neposrednom susjedstvu, a ne na Bliskom Istoku.

Brojni analitičari i komentatori objašnjavali su kulturološku podlogu islamskog ekstremizma u Europi, ali rijetki su cijeloj priči dali i ekonomsku dimenziju koja, ako i nije primarna, nikako ne smije biti zanemarena.

Francuska je, naime, jedan od najboljih primjera europske države socijale koja stvara ovisnike, pasivne građane čija egzistencija izravno ovisi o širokoj ruci državne administracije. Ne čudi stoga da takvo društvo obiluje frustracijom nerealiziranih ljudi koji u potrazi za smislom života usvajaju razne ekstremne stavove i pomalo tragične obrasce ponašanja.

Ljevičarska politička elita stvorila je sjajnu simbiozu između vlastite ambicije, ozbiljno narušene gubitkom tradicionalnog biračkog tijela uzrokovanim propašću starih industrija i ulaskom demokršćana u njihov politički prostor, te društvene isključenosti ‘novih Europljana’ koji najradije ne bi živjeli europskim načinom života, ali bi se zato rado koristili blagodatima koje nude europske države. Novcem poreznih obveznika europska je ljevica stvorila sebi novo biračko tijelo, zamijenivši old school proletere raznim manjinama i NGO aktivistima koji joj daju otvorenu podršku u zamjenu za još malo proračunske droge.

Vjerojatno ćete se zapitati – ako useljenici dobivaju ‘besplatni ručak’, a ljevica odane birače, zašto ova simbioza dovodi do nepotrebnog nasilja?  Zato što u formulu nije uračunata ljudska priroda, stoljetni neprijatelj ljevičarskih društvenih eksperimenata. Naime, savim je jasno da se čovjek ne može u potpunosti ostvariti kroz ono materijalno. Iako žive na račun poreznih obveznika i u načelu nemaju ništa protiv ‘besplatnog ručka’, brojni se useljenici i njihova djeca, sad već punopravni državljani europskih država, osjećaju isključenima i tragaju za smislom. Sve više njih taj smisao pronalazi u zemlji iz koje potječu i kulturi svojih predaka koje im djeluju tako logične i prirodne za razliku od ovih u kojima trenutno žive i koje su stoljećima krojene po tuđim vrijednostima.

Razapeti između boljeg života u novoj sredini i mentalne povezanosti s pradomovinom, odgovore traže kod onih oko sebe s kojima se najbolje razumiju. Ako se ne obrazujete ili ne radite i živite u getu okruženi drugim neproduktivnim članovima društva ovisnima o proračunskoj drogi, ne čudi da ćete se lakše identificirati s kvartovskim klošarima, kriminalcima ili nekakvim ‘borcima za našu stvar’ nego s uspješnim i cijenjenim članovima društva koji žive jednim sasvim drukčijim životom. Na ovaj se način problem rađa, a njegova krajnja manifestacija ovisi o nizu drugih okolnosti.

Ne zaboravimo, francuski problemi s useljenicima i njihovim potomcima datiraju iz vremena puno prije nego što je Islamska Država ucrtana na kartu svijeta, nadajmo se ne i trajno. Te je probleme stvorila ili barem pogoršala upravo socijalna država u kombinaciji s političkom korektnošću, a Islamska Država ih samo koristi kako bi regrutirala simpatizere i bojovnike. Iako su sad u fokusu teroristi s Bliskog Istoka koji su iskoristili migrantsku krizu kako bi se infiltrirali u naša društva, ne smijemo smetnuti s uma kako su prije toga tisuće iz Europe odlazile u Siriju i Irak boriti se na strani Islamske Države. Bojovnici made in Europe, stvoreni od strane europske države socijale kojoj konačno moramo stati na kraj.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s