2016.

Počeo sam s pisanjem ovog bloga u siječnju 2015. pa je ovo prva Nova godina koju vam ovim putem mogu čestitati. Želim da svima vama koji me čitate i vašim najdražima to bude posebna godina kao što je meni bila 2015. u kojoj sam zasnovao svoju obitelj, dobio prvog kućnog ljubimca, osnovao svoju prvu tvrtku, poslovno se profilirao, akademski nadopunjavao i u svemu tome, unatoč priličnoj količini stresa, bio sretan.

No, bio bih loš konzervativac kad bih težio samo individualnim ostvarenjima sviju nas koji se okupljamo na ovome blogu. Duboko vjerujem da naša sreća ne leži samo u osobnom prosperitetu, nego u zdravlju cjelokupnog našeg društva koje je narušeno u svim mogućim segmentima. Zato ovim putem i našoj Hrvatskoj želim sve najbolje u novoj godini! 2016. nam, kao i svaka godina dosad, nudi priliku za popravak dosadašnjih pogrešaka. Na nama je hoćemo li ju iskoristiti.

Mnogi su u našoj ekonomski liberalnoj zajednici uvjereni da hoćemo jer smo konačno dočekali da se u političkom prostoru otvoreno priča o reformama. Da, priča se! Reformska retorika nikad nije bila raširenija, ali je teško ne primijetiti koliko je sablasno lišena svakog sadržaja. Nakon gotovo dva mjeseca priče javnost još uvijek nije detaljnije upoznata ni s jednom konkretnom reformom, njezinim očekivanim učincima i projekcijom troškova, odnosno ušteda. Proračuna se politički akteri također nisu konkretnije dotaknuli, barem koliko su fiskalno konzervativne uši mogle razabrati iz ove reformske kakofonije.

Postavlja se stoga pitanje hoće li Hrvatska doista konačno dočekati prave strukturne reforme koje će našu mladu državu pozicionirati među zapadnim kapitalističkim državama koje prosperiraju ili su pred nama mjeseci i godine političkog lutanja koje će reformsku agendu svesti na promjene radi promjena, na nestrateško poigravanje s postojećim stanjem koje će dodatno unerediti sustav koji, i ovakav kakav je trenutno, odlično služi profesorima kemije da učenicima približe pojam entropije.

Bojim se da je vrlo pogubno za naše društvo što se i nakon pustih razočaranja u politiku upravo od političara očekuje da riješe sve naše probleme. Oni to neće napraviti! Ne radi se tu samo o pomanjkanju znanja ili volje. Hrvati konačno moraju prihvatiti činjenicu da se nije rodio političar koji razumije i jednako vrednuje potrebe svih ljudi. Svoje potrebe najbolje razumije i zastupa pojedinac koji mora imati veći upliv u donošenje odluka na svim razinama. Sve ostalo je kozmetička promjena koju sljedeća parlamentarna većina bez problema poništi pukom izmjenom nekog zakona. Pet minuta posla, što bi se reklo.

Baš zato je, dragi moji čitatelji, na našim slobodoljubivim plećima vrlo velika odgovornost! U svojim televizijskim nastupima, izjavama za medije, kolumnama, blogovima i govorima na raznim tribinama, ali i na kavama i druženjima, u 2016. imamo dužnost nastaviti širiti svijest  o nužnosti decentralizacije političke moći, potrebi za smanjenjem utjecaja politike na ekonomiju i obvezi svakog čovjeka da brine za sebe i svoje najmilije umjesto da čeka da država to napravi za njega.

Ne treba očekivati ogromne pomake. No, svaki će pojedinac koji se u ovoj godini otrijezni od kolektivizma i prihvati odgovornost za samoga sebe, svoje najmilije i hrvatsko društvo predstavljati malu pobjedu i siguran koračić u pravome smjeru. Vjerujte, neće biti lako obrnuti pogubne procese koji u Hrvatskoj traju desetljećima, a neki i stoljećima, ali ako se predamo već prvog dana nove godine, možemo biti sigurni da nam 2016., unatoč potencijalnim osobnim ostvarenjima, ipak neće biti sretna. Idemo se potruditi da bude! Sretno nam bilo!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s