Zeleni bi trebali slaviti kapitalizam

Modna kuća Armani objavila je 23. ožujka 2016. da, počevši s kolekcijom jesen/zima 2016., više neće koristiti životinjsko krzno u svojim proizvodima. Vrijeme je, ako ne za proslavu, onda barem za zdravicu!

U svom priopćenju napisali su kako je tehnologija toliko napredovala da više nema opravdanja za ubijanje životinja za krzno. Realno gledajući, koliko god ovaj potez veselio prijatelje životinja, one koji su donijeli ovu odluku zaboli patka za životinje. Da ih je bilo briga za životinje, onda Armani nikad ne bi ni nudio proizvode od krzna. Ova je odluka čisti strateški zaokret u skladu sa smjerom u kojem se kreće tržište, nevidljiva ruka u svoj svojoj veličanstvenosti.

 

Baš zato mislim da su zelene udruge i prijatelji životinja u zabludi jer u pravilu ne podržavaju kapitalizam. Jedino u kapitalizmu jedan gigant povlači kočnicu zbog promjene svijesti u društvu, odnosno, u glavama njegovih kupaca. Jedino slobodno tržište, slobodni narodi i slobodni pojedinci mogu izboriti ovakve pobjede. Čak i u raznim devijacijama kapitalizma, kad se kapital čvrsto umreži s moćnom državom, tržište je to koje najčešće ima zadnju riječ.

Priopćenje iz Armanija jasan je signal ostalim igračima na tržištu kakvi će biti budući trendovi. Svijet u kojem živimo daleko je od savršenog. Mijenjati ga na bolje moguće je jedino u sustavu dizajniranom za konstantno usavršavanje. A kapitalizam je upravo takav! To je sustav koji svakome od nas dozvoljava da vlastitim radom, talentom i znanjem svijet oko sebe svakodnevno mijenjamo na bolje.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s