Na Pantovčaku ništa novo

Stipe Miočić, Amerikanac hrvatskih korijena, osvojio je svjetski UFC naslov, a nakon velike pobjede poslao je kratku poruku svom rodnom Clevelandu i zemlji svojih roditelja – Hrvatskoj. Od te se lijepe geste ovdje napravilo senzaciju, portali su vrištali kako smo dobili svjetskog prvaka, iako su ga zapravo dobile Sjedinjene Američke Države. Mi smo od ovoga dobili samo kratkotrajni osjećaj ponosa, a oni malo svjesniji zaradili su dodatni čir na dvanaestercu jer su shvatili da se u autobusima koji na tjednoj bazi napuštaju Slavoniju krije barem još pokoji Stipe ili mladi par koji će svoga uspješnog Stipu imati u tuđem svijetu.

U čestitkama su prednjačili upravo oni zbog kojih će se neki novi svjetski prvaci hrvatskog imena rađati u Irskoj, Austriji, Njemačkoj, SAD-u, Kanadi ili Australiji. Nije za čuditi se što se domaći političari pokušavaju ogrebati o bilo koju dobru vijest i privući malo pozitivnih emocija jer svojim će „radom“ to teško uspjeti. Ovako malo parazitiraju na tuđem znoju. Tako tipično za njih.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar – Kitarović na svojoj je Facebook stranici uz čestitku Stipi napisala da se tako povezuje domovinska i iseljena Hrvatska. Ovo je definitivno floskula tjedna. Hrvatskoj doista treba tješnja suradnja s dijasporom, ali ona se ne ostvaruje urlikanjem u trenutcima euforije i statusima na Facebooku, nego ulaganjima, suradnjom u području kulture i razmjenom znanja i studenata. Stipe Miočić to ne može napraviti niti je to njegov posao. Takvi su projekti u opisu posla institucija hrvatske države, između ostalih i Predsjednice Republike.

A što je ona dosad napravila po tom pitanju osim ovog srcedrapajućeg statusa? Baš ništa! Ovo je samo jedan u nizu primjera predsjedničinog igranja na emocije naroda dok pravi sadržaj potpuno izostaje. Reći će neki kako ona nema ovlasti za konkretnije poteze. U situaciji u kojoj je vladajuća većina toliko nestabilna, a premijer politički preslab da vuče odlučne poteze, Hrvatska očajnički treba osobu s političkom težinom koja će se staviti na čelo i predvoditi određene procese. Kolinda Grabar – Kitarović ima i izborni legitimitet i dovoljno snažnu funkciju za nametanje važnih tema i predlaganje rješenja na koja se vlada neće moći oglušiti.

No, umjesto toga, predsjednica je odlučila najveću pozornost posvećivati svom rejtingu i zidu na Facebooku. Tako ju od samog početka mandata gledamo kako postavlja pločice u crkvi, liže sladoled na rivi, uskače u teren pozdraviti rukometaše i šeće uz Dunav dok recitira stihove himne. Kad rejting padne zbog očite povezanosti s prilično mutnim tipovima i nemuštih kadrovskih poteza koji udaraju na nacionalnu sigurnost, cirkus se s Facebooka preseli na javnu dalekovidnicu. Predsjednica se tako prošlog tjedna naciji izvanredno obratila melodramatičnim monologom u prisustvu novinara koji je gledao u pod i kimao glavom u situaciji u kojoj bi minimum profesionalnosti nalagao da postavi pitanje i zatraži od predsjednice da činjenicama potkrijepi svoje teške optužbe.

Sve je ovo već viđeno u mandatu Ive Josipovića. Jeftini antifašizam zamijenilo je isto takvo domoljublje, institucija predsjednika više ne štiti jednu interesnu grupaciju nego drugu, Pantovčak se o lošu vladu očeše samo kad padne rejting, a što se tiče rukovanja i ljubljenja, bijelu glavu Borisa Tadića zamijenio je bijeli kolar dijela domaćeg klera koji je postao neizostavni akter dnevne politike.

Kolinda Grabar – Kitarović ovakvim ponašanjem dodatno degradira instituciju Predsjednika Republike što je davnih dana započeo Stjepan Mesić, a nastavio Ivo Josipović. Jedna je važna institucija koja ima mandat donositi krucijalne odluke za ugled i sigurnost zemlje svedena na folklor, ovaj ili onaj. Meni se kao konzervativcu i vjerniku više sviđa ovaj sadašnji, nekima od vas možda onaj prijašnji, ali to ne mijenja činjenicu da je riječ o običnom folkloru od kojeg nijedan građanin Hrvatske nema baš nikakve koristi.

Iako je većina njezinih dosadašnjih odluka sadržajno bila promašena, a ova posljednja s razrješenjem Dragana Lozančića uz usputno klevetanje i pogubna za nacionalnu sigurnost i ugled Hrvatske u svijetu, to ne znači da se predsjednica treba ustručavati daljnjih poteza. Dapače, njezin veliki izborni legitimitet može kompenzirati manjak Oreškovićevog i pomoći premijeru da nešto napravi s ovom vladom.

Ako se odluči i dalje paziti samo na vlastiti rejting i krug prijatelja, Kolinda Grabar – Kitarović završit će poput Ive Josipovića. Uz tu razliku što je njega ipak čekao posao na Pravnom fakultetu, a ona će se, barem ako je suditi prema posljednjim američkim porukama, jako teško vratiti u NATO. Tko zna, možda MOL treba još kojeg konzultanta u Hrvatskoj…

Oglasi

Jedna misao o “Na Pantovčaku ništa novo

  1. Ono što mi nije jasno je da je i Josipović prethodno, a sada i KGK najpopularniji političar u HR. Razumijem da je konkurencija “žestoka”, ali mislim da to dosta govori o njihovoj percepciji u javnosti.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s