O blogu i autoru

antemurale_libertatis_autorANTEMURALE LIBERTATIS pokušaj je jednog cjeloživotnog zaljubljenika u pisanje da hrvatskoj javnosti približi konzervativna politička stajališta. Duboko sam svjestan činjenice da sam dobar dio vas izgubio već na ovoj podebljanoj riječi u prethodnoj rečenici, ali sam svejedno spreman upustiti se u borbu s vjetrenjačama i svojim pisanjem kod vas izazvati zanimanje nakon početnog gnušanja.

Naziv bloga kovanica je koju je u svom govoru u Zagrebu 16. rujna 1998. godine izrekla velika Margaret Thatcher, opisujući Hrvatsku kao lučonošu slobode i demokracije u ovom dijelu Europe. Našu je zemlju pokojna barunica u budućnosti vidjela kao ‘predziđe slobode’ (Antemurale libertatis), baš kao što je nekad bila ‘predziđe kršćanstva’ (Antemurale christianitatis).

Odlučio sam napisati ove retke prije nego objavim svoj prvi tekst kako bih nam dao priliku da se u početku junački prevarimo jedni u drugima. Vi od mene kao konzervativca vjerojatno očekujete nekakvu vjersku propagandu i prekopavanje po hrvatskoj prošlosti, a ja od vas da ovaj blog počnete čitati upravo s tom predrasudom. Uvjeren sam kako ćemo i vi i ja kroz druženje i razmjenu mišljenja shvatiti da smo debelo promašili metu.

Ponosno nosim ime Mate po svom pokojnom djedu. Komunikacijski sam profesionalac i vlasnik tvrtke za tržišne komunikacije. Za sebe mogu reći da sam mali Hrvat (kršten u ranom djetinjstvu za razliku od ‘velikih Hrvata’), ali i veliki individualac. Zagovornik sam slobode i odgovornosti za svako ljudsko biće jer ne mogu zamisliti da netko donosi moje životne odluke umjesto mene. Neke mi, moram priznati, i nisu bile najbolje, ali sam spremno preuzeo odgovornost za svoje promašaje.

Budući da ćemo se često doticati politike (ovo je ponajprije politički blog), želim odmah u startu povući neke granice. Zabranjujem vam da me nazivate političarom! 🙂 Ako se oglušite, spreman sam ići toliko daleko da bih dozvolio državi da intervenira i primjereno vas kazni 😛 Nadam se da ćete se osjećati ugodno čitajući ovaj blog, makar se s napisanim osobno ne slagali.

[UPDATE] Od siječnja 2016. konzervativna blogerica Slobodna M počinje objavljivati na ovom blogu. Njezini sjajni tekstovi sa samostalnog bloga uneseni su u arhivu Predziđa slobode, a nove koje piše samo za ovaj blog unosit će kao zaseban autor te će tako oni biti jasno odvojeni od umotvorina dosadašnjeg jedinog autora na Predziđu.

 

Oglasi

5 misli o “O blogu i autoru

  1. Sloboda je najvrijednija ‘stvar’ koju covjek ima i potrebno ju je braniti svim sredstvima, prvenstveno pamecu. Cini mi se da je ovaj blog upravo to pa mu zelim puno uspjeha. Bravo!

    Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s